Hoe RVS betonstaal kan helpen tegen betonrot
Beton is een veelgebruikt materiaal in de bouw dankzij de stevigheid en duurzaamheid. Echter beton alleen is vaak niet voldoende voor een stevige constructie. In veel gevallen moet er nog een wapening worden aangebracht in de vorm van RVS betonstaal, betongaas of een andere vorm van versteviging.
Waarom wapening aanbrengen?
Je denk nu wellicht: waarom is er een wapening nodig? Beton is toch op zichzelf al een zeer stevig en betrouwbaar materiaal? Dat klopt, en toch kan een wapening ervoor zorgen dat het nóg steviger is. Beton is namelijk het basismateriaal dat gebruikt wordt. Vervolgens wordt in dit beton een wapening aangebracht in de vorm van staven, matten of geprefabriceerde korven. Dit noemen we dan betonstaal. Een andere term hiervoor is betonijzer. Beton wordt belast door trek- en drukspanningen waardoor het kan beschadigen of scheuren van binnenuit. Om dit te voorkomen wordt er een wapening aangebracht.
Welke wapening geschikt is voor jouw project is afhankelijk van meerdere factoren. Natuurlijk speelt prijs een rol. Ook het soort druk dat er op het beton komt moet meegenomen worden in de beslissing. Tot slot wil je natuurlijk kiezen voor duurzaam materiaal.
Duurzaamheid: RVS betonstaal
Een van de voornaamste redenen dat RVS betonstaal zo vaak wordt ingezet als wapening is dankzij de duurzaamheid. RVS betekent in principe dat het roestvrij of roestvast is, ofwel dat je niet bang hoeft te zijn dat het materiaal binnen in het beton weg roest.
Betonrot
Betonrot is een proces van rot dat ontstaat binnenin het beton. Het is een verzamelnaam voor schade aan gewapend beton. Meestal wordt dan gedoeld op schade die ontstaat doordat de al aanwezige wapening begint te roesten. Roest is een expansieve reactie, wat inhoudt dat roest uit kan zetten. Daardoor kan het beton beschadigd raken en zelfs barsten.
Dit proces is absoluut niet goed voor de sterkte van je beton. Het wordt er onbetrouwbaarder door en daardoor is de hele constructie in gevaar. In extreme gevallen kan totale barsting en instorting van bepaalde delen veroorzaakt worden. Betonrot komt dan ook meestal voor bij betonelementen die aan het einde van hun levensduur zijn. Dan is vervanging of herstel de enige optie.
De oorzaak: kooldioxide
Hoe komt het dan dat beton zomaar van binnenuit kan gaan rotten? Dit wordt veroorzaakt door kooldioxide. De kooldioxide dringt in het beton door. Hetzelfde geldt overigens voor chloriden: deze kunnen doordringen in het beton en roest veroorzaken.
Het indringen van chloride zie je overigens met name in gebouwen in een zeeklimaat. Ook op plaatsen waar veel zout gestrooid wordt kan chloride voorkomen.
Maar betonrot komt niet alleen in de bovengenoemde gevallen voor. Het ontstaan van betonrot kan namelijk ook te maken hebben met de hoeveelheid calciumchloride. Wanneer de voorgeschreven hoeveelheid van deze stof wordt overschreden zien we soms betonrot. Calciumchloride is een stof die helpt het verhardingsproces van het beton te versnellen.
RVS betonstaal is daarom niet alleen populair als materiaal om betonrot te voorkomen maar wordt ook vaak ingezet bij herstelwerkzaamheden aan bestaand beton.